Quantcast
Channel: Nederweert24
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25094

Randweg of huidige weg?

$
0
0
Randweg of huidige weg?

Provinciale Staten van Limburg neemt pas op 29 september een nieuw besluit over de projectopdracht voor de Randweg N266 Nederweert. De bedoeling was dat dit besluit volgende maand zou worden genomen, maar om procedurele redenen is die termijn over de zomervakantie heen getild. De gemeente Nederweert en de provincie werken al langer samen aan het verbeteren van de verbinding tussen de A2 en de N266. Hoe zat het ook alweer.

Op 7 februari 2017 trokken Gedeputeerde Staten (GS) het statenvoorstel voor het vaststellen van de Structuurvisie Randweg N266 in. In deze structuurvisie kwam variant 3 van alternatief 2A als het voorkeursalternatief uit de bus. Voor wie het niet meer weet: een randweg ten noordwesten van de kern Nederweert. De weg sluit aan op Randweg Zuid bij McDonalds en ten zuiden van Brug 14 op Rijksweg Noord (N266).

Gelijkwaardig uitwerken
GS wil dat er naast dit voorkeurstracé een verbetering van het bestaande tracé (alternatief 0-plus) op gelijkwaardig detailniveau wordt uitgewerkt. Gedeputeerde Geurts heeft inmiddels toegezegd hiervoor met een nieuw voorstel te komen.

Werkoverleg
In een werkoverleg op 20 april hebben leden van Provinciale Staten (PS), de gemeenteraad, gedeputeerde Geurts en wethouder Van Meel hun ideeën en meningen onderling uitgewisseld. Deze zijn verwerkt in de door GS vastgestelde concept-projectopdracht.

Wat wordt onderzocht?
De vervolgonderzoeken moeten medio 2018 gereed zijn. Vervolgens maken PS eind 2018 een keuze voor één van beide alternatieven. De onderzoeken bestaan uit:

  • Opstellen visie Kanaalzone voor het 0-plus-alternatief. Vragen die hierbij centraal staan zijn: welke onderdelen van de Kanaalzone kunnen wel of niet aangelegd worden en wat zijn de alternatieve mogelijkheden als er gekozen wordt voor een verbetering van het bestaande tracé van de N266?
  • Verkeerskundig onderzoek naar de effecten van de plannen voor de Brabantse regio. Oftewel: welke gevolgen hebben de economische ontwikkelingen in de regio Eindhoven/Helmond op de verkeersintensiteiten in de regio? Er worden plannen opgesteld voor verbetering van de N279 tussen Helmond en Veghel en de A67 tussen Asten en Eindhoven. Als deze plannen doorgaan, wat betekent dit dan voor de verkeersdrukte op de N266 in Nederweert?
  • Calamiteitenroute. Bij een calamiteit op de A2 wordt de N266 gebruikt als omleidingsroute. Voor beide alternatieven wordt onderzocht wat de gevolgen zijn voor deze calamiteitenroute.
  • Gevolgen voor het onderliggend wegennet. Beide alternatieven hebben gevolgen voor het lokale wegennet. Deze worden nu in beeld gebracht. De raad heeft eerder al aangedrongen op een onderzoek naar de effecten van de randweg.
  • Maatschappelijke Kosten-Batenanalyse (MKBA). Voor het voorkeursalternatief is in het verleden een MKBA opgesteld. Omdat de vervolgstudies de gevolgen voor het verkeer gedetailleerder in beeld brengen, kan er een betere MKBA worden opgesteld. Ook voor het 0-plus-alternatief wordt een vergelijkbare MKBA opgesteld.

PlanMER
In het verleden zijn op hoofdlijnen al de effecten van beide alternatieven in een Milieueffectrapportage (PlanMER) in beeld gebracht. De resultaten hiervan zijn nog actueel en vormen samen met de bovengenoemde onderzoeken de basis voor een evenwichtig besluit door PS.

Planning

  • 11 juli 2017: behandeling/advies aan PS in de gemeenteraad
  • 29 september 2017: vaststelling projectopdracht door PS
  • mei 2018: oplevering aanvullende onderzoeken
  • juli 2018: behandeling in de provinciale commissie Mobiliteit en Duurzaamheid
  • september. 2018: openbare informatieavond
  • september 2018: behandeling/advies aan PS in de gemeenteraad
  • oktober 2018: besluit PS over de alternatiefkeuze

Viewing all articles
Browse latest Browse all 25094